måndag 20 juli 2009

Svärmors smaskiga sparrisomelett med renskav och potatismos

Sommarsemester och besök hos en den ene och en den andre har gjort att bloggaren har slagit ned på takten i vilken recepten har slungats ut i cyberrymden.
Dagens måltid hos svärföräldrarna förtjänar definitivt en sida i bloggen... Sparrisomelett med renskav, hemlagat potatismos och lingonsylt... norrländskt så det förslår!

Sparrisomelett à la Pajala
5 ägg
lite vatten
salt och torkad basilika
smör att steka i
färsk basilika (några knippen)
1-1½ dl riven ost (vi hade edamer, men det går ju att ha vilken som helst, beroende på vilken karaktär man vill ha på omeletten)
1 glasburk vit sparris

Rör slarvigt ihop ägg och vatten - gulan och vitan ska inte vara helt ihopblandade. Smaka av med salt och torkad basilika. Smält smöret i en stekpanna. Häll i äggblandingen med plattan på medelstark värme. När äggen börjar stelna, sänk värmen, häll över klippt, färsk basilika, lägg på sparris i bitar och strö rikligt med ost över. Lägg på ett lock och låt puttra tills äggen har stelnat och osten har smält. Vik omeletten på mitten och servera.

Renskavsgryta
renskav
lök
salt och svartpeppar
vatten
turkisk yoghurt
mjöl och mjölk till en toppredning

Fräs renskav och lök på medelstark värme. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll på lite vatten och låt puttra på svag värme i ca 15 min. Blanda i lite turkisk yoghurt (eller crème fraiche), blanda mjöl och mjölk, häll i grytan och puttra i några minuter till.
Servera med potatismos, lingonsylt och kokta morotsstavar.

1 kommentar: