fredag 31 juli 2009

Recyklad makaronilåda... eller snarare gnoccilåda

Miljö och hållbar utveckling var ordet, eller orden som har präglat svenskt tankesätt och politik under några år. Hur är det då med matrecyklingen, eller att använda allt man lagar? Under inlägget VM i rester hittar du hela kedjan av mat och matrester som fick ny kostym under några dagar i juli.

En av dessa kostymer blev en makaronilåda. Genom att göra lite mer pasta än vad som behövdes dagen innan, blev det så pass mycket över att det skulle räcka om man tillförde lite fler ingredienser och gjorde något annat. Frukostens överblivna baconskivor fungerade som sovel och smaksättning - Voilà!

Gnoccilåda på rester
Så mycket gnocci, eller alla pasta du har kvar i kylen från flera middagar
Bacon - ett paket 140 g eller rester från frukosten.
Lök för den som vill, men då tar det mer tid för den behöver fräsas innan allt blandas ihop och ställs i ugnen.
3-4 ägg
4-6 dl mjölk
salt och grovmalen svartpeppar
ca 2 dl riven ost

Vår gnocci fick ligga kvar i den ugnsfasta form som den serverades i dagen innan (diskbesparande är också miljöbesparande så länge det sker inom hygienskt godtagbara ramar...). Den färdigstekta baconen klipptes (yes, med sax, för då slipper man diska en skärbräda :-) ned i gnoccin. Om man vill fräsa upp ½-1 lök och lägga i tillsammans med baconen kan man göra det. Krydda med grovmalen svartpeppar efter smak. Då baconen är salt i sig, är det inte säkert att man behöver tillföra så mycket salt. Jag brukar göra det i äggblandningen, eftesom det oftast är den som behöver saltas. Då kan man smaka av blandningen innan man häller över den i formen.

Till min recyklade gnoccilåda tog jag 4 dl mjölk, eftersom det var allt som fanns kvar i paketet..., och 4 ägg, för då stelnar det fortare än om man har en vanlig makaronilådsblandning med 3 ägg och 6 dl mjölk. Det ska nästan precis täcka pastan. Häll över riven ost och gratinera i 175 grader i ca 45 min. Osten ska bli gyllengul och det ska puttra lite i kanterna av formen då den är klar.

Servera med en frasig sallad och/eller (ännu godare) saftiga finrivna morötter och ketchup.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar