fredag 31 juli 2009

VM i rester

Gäster, sommar, grillning, picnic, nöjesparksbesök.... you name it! Hur underlätta mathållningen med mycket folk och mycket aktiviteter?

I denna recyklade tid är det få som pratar om hur och framför allt ATT man ska ta tillvara på rester och inte bara slänga, även om ex. pastan inte räcker till hela familjen en måltid till. En miljöchef på ett större åkeri menade att en av de viktigaste miljöåtgärderna gemene man kunde bidra med är att äta upp all mat som produceras. Mat och i synnerhet köttproduktion är mycket miljökrävande och kan minimeras genom att "svinnet" minimeras.

Handen på hjärtat: Hur många gånger har du slängt pasta med motiveringen att "det kostar ju nästan ingenting"? Yepp, jag har gjort det! Många gånger!

Åter till mitt många-matgäster-flera-rätter-på-en-gång-tids-och-miljöspartips:
Middag dag 1: pasta och korv
Frukost dag 2: ägg och bacon
Lunch dag 2: pic nic med pasta och korv
Lunch dag 2: makaronilåda med restmakaroner och restbacon
Mellanmål dag 2: äppelkräm av överblivna två-betts-äpplen


Middag för fyra vuxna och fyra barn
ca 1,5 kg - kryddkorvar av olika slag till de vuxna och ett paket barngrillkorv, typ Lithells Hots
1 kg pasta (vi hade gnocci)
sallad
lite olika såser på burk och tub, ketchup mm

Pastan delades i två delar - en med bara smör på till barnen och en som gjordes till en schysst pastasallad (se Pastasalladen som recyklades). Alla korvar grillades, även om det lätt skulle kunna räcka till en familj till.

Pic nic-mat
Ena familjen åkte dagen efter till det stora nöjesfältet och skickades med
2 lådor med pastasallad och skivade kryddkorvar och det av den vanliga sallades som inte var tomat eller annat sladdrigt till de vuxna.
2 påsar med "barnpasta". I dessa påsar lades frusna köpeköttbullar som gör att pastan håller sig sval ett tag utan kylklampar.

Föräldrarna kunde med lätthet inta korv-och-pasta-salladen med medhavd plastgaffel och barnen pillade i sig gnocci och köttbullar direkt från påsen! Smidigt som attans - snabbt, okladdigt (om man inte käller ketchup i påsen, vilket inte är att rekommendera...) och uppskattat.

Lunchmat hemma
Den hemmavarande familjen tog tillvara resterna av barnpastan (som inte hade räckt till hela familjen om man skulle värma den som den var... vilket inte heller brukar vara så jättesmaskigt). Det blev en alldeles utmärkt macaronilåda efter tillskott av ägg, mjölk och ost (se Recyklad makaronilåda).

Mellanmål
Till mellanmål den andra dagen samlades alla småbarnens halvtuggade äpplen in, tuggytan skars av och de ymniga resterna blev till en äppelkräm.

Sensmoral:
Vi behöver inte slänga så mycket som vi oftast gör.
Det är inte snåljåpsvarning på att ta tillvara rester, utan en ytterst medveten och aktiv miljöhandling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar