torsdag 13 augusti 2009

Hur man blir av med bananflugor...

Välkommen till Zazzas husmodersskola! Dagens lektion behandlar ämnet bananflugor... dessa irriterande, parasitiska, kringsurrande, värre-än-kanin-förökande köksväsen som anländer med värmen som ett brev på posten.
Så här i rötmånadstider är de extra frekventa och ÄLSKAR barnens gamla äppelskrottar, tappade bananskal, matrester i vasken och grillkvällens ouppdruckna rödvin!
Någonting finns ju gemensamt för alla dessa ting - organiskt material stadd i förrutnelse. Hm, detta måste ju gå att utnyttja på något sätt, tänkte Zazza och har därför kopplat ihop allt som lämnas på diskbänken/i hörnen/under soffan om somrarna och kommit på världens säkraste flugutrotningsmetod: DAMMSUGAREN!
Det hela började med att jag en sommar för många år sedan hade glömt ett halvfullt glas vin framme över natten. På morgonen var det värsta flugpartajet i och runt glaset. En del hade druckit sig redlösa och drunknat, resten kunde man lätt suga upp med dammsugaren!
De luringarna gömmer sig gärna där det är lite varmt och där det är träfärgat, eller någon annan camoflagefärg. När man hittat deras favoritstället, är det bara att gå efter dem med munstycket och suga upp dem en efter en om de lyckats smita från vinpartyt. Mordiskt? Nej, inte det minsta. Dessvärre har jag inget till övers för dessa ytterst små och egentligen harmlösa varelser, men de får gärna leva någon annanstans än i mitt kök :-)
Det kan ta några dagar innan man fått in tekniken och sugit upp alla, men det gäller också att eliminera alla andra källor till förökning och uppsamlig.

Lilla E:s äppelskrott visade sig vara en källa till det nyss nämnda. Även denna åkte ned i ett djupt glas och är utgör en alldles utmärkt bananflugfälla! De skräms inte av dammsugarljudet men om man stöter till glaset flyger de sin kos som små raketer. Ett djupt glas gör att det blir lite extra sug och de måste just upp den vägen där man står och lurar.

Lycka till med flugfisket!

4 kommentarer:

  1. Tjena Zazza! Kikar in och lämnar ett litet tassavtryck här i din blogg. Riktigt kul, snygg och ffa hungerframkallande blogg!

    Nu skall jag gå och ta ett par knäckemackor innan sovdags.

    Vi ses "på byn"!

    Kram,

    Mia

    SvaraRadera
  2. Hej på dig! och tack Mia! Om bloggen är hungerframkallande så har ju nåt syfte uppnåtts! Säg till om du hittar något matnyttigt (he he)!
    Kram Zazza

    SvaraRadera
  3. Hej zazza! Skall genast gå ner i köket och prova din flugsugteknik!....Den fungerar också bra på getingar..ha, ha. Våra ettriga flygfän fångas annars av en blandning med vatten, vinäger, diskmedel och sirap (det går också bra med honung) Denna blandning hälls i en liten skål och ställs på diskbänken...vips så har man 20-50 st döda små kryp i en salig blandning...Ta hand om dig! Kram Carina

    SvaraRadera
  4. Hej Carina!
    Flugfångartekniken fungerar bäst med ett glas rött! Då blir det party med dödlig utgång...
    Kram Zazza

    SvaraRadera