lördag 20 juni 2009

Chokladtårta till midsommar!

Zazzas chokladtårta från Paradiset (...tårtan är himmelsk...)
(20 bitar/8 bitar)

Tårtbotten:
425 / 150 g smör eller margarin
5 / 2 ägg
7,5 / 3 dl socker
2,5 / 1 msk vanillinsocker
2,5 / 1 dl kakao
5 / 2 dl mjöl
1,25 / ½ dl sherry, ex. Bristol Cream

Chokladcreme:
150 / 50 g Philadelphiaost
75 / 25 g smör eller margarin
3 / 1 msk kakao
2,25 / 0,75 dl florsocker

Jordgubbar till dekoration och vispad grädde till servering (ev med lite likör i, ex. Baily's Irish Cream, Amaretto, Tequila Rose (gräddig jordgubbslikör på tequilabas) eller någon annan favorit)

Smält smöret i microvågsugnen. Rör i socker cohägg. Blanda kakao, mjöl och vanillinsocker och rör i det i smeten. Häll till sist i sherryn (eller nån annan trevlig spritsort, ex. Grand Marnier, Amaretto, Cognac... ta din "favis"). Vispa ej - det ska bli en tjock, kladdig, trögrinnande smet.

Blanda ihop ingredienserna till chokladcremen till en jämn, blank creme... provsmaka inte för mycket bara, för då blir det inte så det räcker till tårtan...

20 bitar: Har du en långpanna med måtten 30 x 25 cm - använd den, annars... gör som jag. Vik upp kanterna på ett ett bakplåtspapper ca 2 cm och vik hörnen till en "låda" - häfta fast hörnen med häftapparat, så det blir en avlång form, ca 30 x 25 cm. Häll i smeten, grädda i 175 grader C i ca 20-25 min.

Om du vill ha en riktigt kladdig, krämig botten ska ytskiktet precis ha stannat, men den ska inte ha "bubblor" på ytan. Ska man dela på tårtan i två långsidor kan den ha stannat lite till så att hela kakan blir som sula (jag vet - låter förfärligt... men ack så förrädiskt gott...). Som sagt - dela "sulan" på längden, lägg den på brickor/fat och då ska bakplåtspappret gå att dra bort lätt. Bred på cremen på tårtan/på de bägge halvorna, dekorera med jordgubbar så det kommer en jordgubbe på varje bit.

8 bitar: Smöra och mjöla en springform med löstagbar botten (ca 21 cm i diameter). Häll i smeten i formen. Grädda i 20-25 min i 175 grader tills ytan precis har stannat, men det ska "gunga" lite under ytan när man vippar på den. Låt den svalna. Om man bara vill ha chokladcremen på ovansidan av tårtan (vilken kan vara rätt effektfullt) låter man springformens sidor vara kvar tills cremen är pålagd. Dekorera med jordgubbar så det kommer en jordgubbe på varje bit.

Njut!!! ...kaffe, kaffe, kaffe!!!/Zazza

3 kommentarer:

  1. Hej Zazza

    Det är alltid lika kul och trevligt att läsa i din blogg.

    //Carloz

    SvaraRadera
  2. TACK - kul att du tycker om den. Skicka gärna förslag på saker du skulle vilja läsa om, få tips om eller på annat sätt efterfrågar. Hör av dig!
    /Zazza

    SvaraRadera
  3. Mums, verkar vara en tårta helt i min smak!

    SvaraRadera