tisdag 9 juni 2009

Ful gubbtårta

Skolavslutning, snyft och tårta. Traditionen i den lilla byskolan är att föräldrar bjuder på jordgubbstårta varje avslutning.... det är då man inser att jordgubbstårtor faktiskt kan se ut PRECIS hur som helst! Runda, ovala, långsmala, platta, välvda, sneda, fluffiga, pluffiga, med små gubbar, stora gubbar och fullständigt groteskt gigantiska gubbar, gubbar i skivor, friska gubbar, sunkiga och sladdriga gubbar.... listan kan göras oändlig!
Den gängse jordgubbstårtsmodellen à la C:s skola är rulltårta med grädde och jordgubbar ovanpå - enkelt och smidigt. En del fuskar och KÖPER rulltårta..... visserligen är jag en vän av schyssta halvfabrikat, men en fuskjordgubbstårta är faktiskt helgerån!

Finns det nåt godare än en saftig rulltårta som är fluffigt vit med saftig fyllning gjord på mosade, färska jordgubbar, toppad med grädde och fräschören av nyplockade, glänsande, solmogna jordgubbar med frasiga frön som kraschar lite lagom mellan tänderna? Trodde inte det heller...tills idag!

Någon, jag säger någon helt genial människa - som gärna får ge sig till känna om vederbörande känner igen situationen och inser att "det är jag som har bakat den där tårtan" - hade gjort en avslutningstårta som stack ut ur mängden. Den var lite hopsjunken, såg lite lätt smutsig ut av någonting som inte verkade vara kakao och som lämnades orörd intill det sista. Den fula ankungen visade sig vara en svan!

Jordgubbstårtan var även fylld med mosad bana (!) och toppad med grädde, gubbar och krossad daim! Himmelsk! Saftig - ja, för att inte säga kladdig, mosig...men ändå fräsch och "dajmig". Här kommer ett försök till recept som, nota bene, är helt oprövat - kommentera gärna om du provar!!!

Ful jordgubbstårta
1 rund tårtbotten (om denna är köpt säger jag inget om - men då ska det helst vara Gille - har provat en del andra med lätt citronsmak som i alla fall inte har bidrag till vällust på min tunga)
2 bananer
1 liter jordgubbar (tror jag)
en pytteliten skvätt koncentrerad jordgubbssaft
3-5 dl vispgrädde (och försök inte med kelda vispbar mellangrädde eller annat trams - riktig grädde ska det vara eller inte alls)
1 daim (eller en dubbeldaim för den extra daimsugne)

Mosa bananerna och bred på den understa bottnen. Bygg på ett lager botten till med mosade jordgubbar - lägg undan jordgubbar för dekoration innan mosningen. En pytteliten skvätt koncentrerad jordgubbssaft (ej light) kan hjälpa de mosade jordgubbarna till oanade höjder, men tricket är att det inte får kännas på smaken att det är saft, bara hjälpa lite, lite på traven. Lägg "gubbmoset" på botten nr 2, lägg på 3:an. Vispa grädden, bred på, krossa daimen, strö över och dekorera sist med hela eller delade gubbar. Fördelen med hela gubbar är att de inte rinner och riskerar att göra grädden alldles för lös i förtid...

Hoppas det blir gott!

2 kommentarer:

  1. Hej Zazza!
    Jordgubbstårta till skolavslutningen låter som en tradition väl värd att ta efter. En ny kombiantion med jordgubbar, grädde, banan och daim låter som en blivande klassiker. Just kombiantionen av banan,grädde och choklad brukar ju vara särskilt lyckat. Genom att toppa det med att bya ut chokladen mot daim och jordgubbar verkar spännande.
    Skulle man experimentera ytterligare skulle en marängbotten funka bra i mellanlagret. Fast det blir nog så att ditt recept skall testas först och jag är säker på att det kommer bli en succse..
    /Carloz

    SvaraRadera
  2. Hej Carloz! Tack för tipset med marängen... ingen dum idé alls! Maräng, choklad, grädde och banan är ju en klassiker, precis som maräng, choklad, grädde och jordgubbar.

    Nu tror jag faktiskt att recepttestningen bör ske ganska snart... varför inte fira att det är helg?! Jag återkommer med testresultatet.
    Hej så länge!
    /Zazza

    SvaraRadera