lördag 6 juni 2009

Köttbullar i restsås som tinats miljövänligt!

Vad gör man när lusten har sinat... lusten att skapa mat, alltså :-) ... idéerna tryter, frysen är så gott som tömd, det är försommar och det finns så otroligt mycket gott att hitta på egentligen. Om man hade det hemma. Ibland ska man dock ha lite tur.

En fyrkantig burk låg och skramlade längst in på en hylla i frysen: "Sås från köttgryta" (se "Vitsippor och ärtor") . Den här behöver vi göra slut på, konstaterade jag och ställde den i kylen för tining. Ja, att tina varor i kylen har ju sina nackdelar vad gäller tiden - det måste planeras! Men å andra sidan är man såväl miljövänlig och ekonomisk då man 1. slipper slösa energi på micron och 2. återvinner den energi som gick åt till att frysa maten genom att "byta tillbaka" värmen i kylen.

Nåväl. Redan i kylen fick såsen sällskap av färdiga köttbullar. Färskpotatisen var såväl nyupplockad som nyinköpt och Stora C's kompis mamma Å hade skickat med ett härligt knippe romansallad (vi bockar och bugar!). En stackars liten paprika lyckades också bli uppfiskad från svalens nedre regioner, hackades ned över salladen tillsammans med olja, balsambinäger, oregano och lite flingsalt, och vips blev det hela till en färgsprakande MYCKET trevlig smakupplevelse tack vare att det för några veckor sedan blev lite för mycket sås över från en köttgryta som sparats.

Sensmoral: släng inte rester även om du inte vet hur du ska använda det. Rätt var det är hamnar resen i ett nytt sammanhang och blir både nyttigt och gott!

PS. Till lunch idag blev det nykokta makaroner som serverades tillsammans med en överbliven köttfärssås som fyllts på med falukorvstärningar... Mmmmm, sa Lilla E!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar