lördag 27 juni 2009

Superenkel LCHF-rotsaksgratin med bacon

Värsta superenkla rotsaksgratinen à la LCHF (Low Charbohyrdate High Fat-kostråden som Dr Annika Dahlström har blivit så uppskattad och kontroversiell för). Gratinen är gjord på ett schysst halvfabrikat som är såväl dundernyttigt och kalasbilligt... totala kostnaden för måltiden för 4 personer uppgick till ca 45 kr...

LCHF-rotsakgratin
(4 pers)
1 påse (500 g) frusen rotsaksmix (inköpt på Willy's för en dryg tia)
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar och oregano
riven ost (ej mager)

Smörj ugnsfast en form med smör. Lägg i den frusna rotsaksmixen. Krydda med salt, peppar och oregano. Häll över grädden så att det nästa täcker. Eftersom grönsakerna är frusna kommer de att sjunka ihop när de tinat. Rör om någon gång så rotsakerna täcks av grädden. Tillaga i ugn i 225 grader, ca 45-50 min, tills grönsakerna är mjuka. När det återstår 15 min - häll över så mycket riven ost som du känner för som kan få lite färg under slutet av gratineringen.

Servera med en trevlig grönsak och stekt bacon.

För den som inte vill äta enligt LCHF-modellen går det ju utmärkt att byta ut grädden mot ex. Becel 7 % eller någon annan matlagningsgrädde. Bacon var väldigt gott till, men stekt eller grillad kyckling, korv (gärna lite kryddiga korvar), karré, entrecôt eller oxfilé skulle också matcha gratinen.
Smaklig spis!/Zazza

1 kommentar:

  1. jag länkade detta recept i min blogg. hoppas det är ok. kramis från Ebba, Ellen&Esters mamma på gatan... alltså Linda.

    SvaraRadera