tisdag 16 juni 2009

Rivig morotssoppa

Sommar och soppa - hänger det ihop? Ofta tänker man ju på mörka mysiga midvinterkvällar med levande ljus och en gossig mjuk yllefilt till soppan. Men faktum är att soppor gör sig lika bra en skön sommarkväll - som den här. På den omtalade cykelfesten blev det en vårsoppa och i kväll blev det en morotssoppa med lätt sting.

Zazzas riviga morotssoppa
3 stora morrötter (i mitt fall blev det nog gigantiska rötter...)
1 gul lök
margarin att fräsa i
1 tsk socker (kan ev uteslutas då både morötter och lök är tämligen söta grönsaker)
6 dl vatten
2 buljongtärningar
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt (själv använde jag flingsalt)
2-3 msk cognac
½ dl finhackad persilja
2 tsk kalvfond (Touch of Taste är som vanligt överlägsen)
1 knivsudd cayennepeppar eller chilipeppar
1 knivsudd sambal oelek (eller mer efter smak, men för att göra soppan barnvänlig tog jag det säkra före det osäkra och var försiktig med sambalen och ställde fram burken för den som ville krydda på lite extra)

Topping:
crème fraiche (är nog godast, men vanlig, hederlig svensk gräddfil var också helt OK)
1-2 dl riven lagrad prästost
finhackad persilja
Serveras med:

Knäckebröd, smör och ost

Skiva morötterna och finhacka löken - fräs i lite margarin tills glansiga. Strö över socker om man vill. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka tills morötterna är mjuka, ca 10-15 min. Häll alltihop i en mixer och mixa till en slät puré.

Gör en bottenredning av smör och mjöl. (Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken och rör tills det inte finns några klumpar.) Tillsätt purén och koka några minuter. Smaka av med salt, cognac, kalvbuljong, cayenne-/chilipeppar och sambal oelek. Lägg i persiljan och låt koka några minuter tills smakerna blandat sig och alkoholen försvunnit.

Servera gärna i djupa tallrikar som i färg avviker från den guldgula soppan. Strö ost över tallriken, klicka i en rejäl klick crème fraiche och färgsätt med en nypa persilja. Tunna rågknäcke med ost på passar bra och öl var inte heller dumt till - vin vågar jag inte ge mig på att tipsa om... Kanske lite cognac till?

Det som höjde soppan lite till efter att den var färdiglagad var crème fraichen och prästosten, så hoppa inte över dessa... det går säkert bra med någon annan lagrad ost också!

1 kommentar: