fredag 22 maj 2009

Fredagsfest med Kiwikyckling och quinoapasta

Fredag... Pappa Bagaren och undertecknad har slitit med utgrävning av tomten för anläggande av ny entré med cykelskjul och grusläggning med mera... mycket gräva blir det! Hur kan så många spadtag bli så lite på en släpkärra och väga så mycket???? Trött blir man och tröttare blir man om man har små barn att vakta på samtidigt (jag vet - alla har det likadant, så det är egentligen inte alls synd om oss). Pappa Bagaren och jag behövde helt enkelt en trevlig fredagskväll!!


Samma fråga varje gång det ska produceras något kreativt: Vad har vi hemma? I kväll blev det följande meny:

Kiwikyckling med quinoapasta
(4-6 port)
3 stora kycklingfiléer
2 äpplen som gärna får vara lite syrliga
3 kiwifrukter
2-3 msk honung (själv använde jag ljus acasiahonung)
en gnutta olivolja
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche eller liknande
½-1 citron
salt och peppar

Skär kycklingen i 2-3 cm stora bitar och lägg i en smord, ugnsfast form. Salta och peppre. Tärna äpplen och skalad kiwi - fräs ihop dessa tillsammans med olivolja och honung. Lägg blandningen över kycklingen. Bred till sist ut yoghurten som ett täck över rätten. Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 20-30 min. Min kyckling var lätt frusen när den ställdes in i ugnen vilket resulterade i att den gav ifrån sig mycket vätska, så rätten blev något simmig och tog lite längre i ugnen än vad som krävs om den är helt tinad, färsk och avtorkad...

Nåväl. När kycklingen är klar pressas citron över anrättningen som nu är färdig att avnjutas med god pasta. Hittade en spännande (och nyttig?) Quinoapasta med tomat och basilika som inte bara var vacker och hade mycket kostfibrer utan som dessutom var kravmärkt och ekologiskt och allt var det var. Jo, god var den också, supergod, faktiskt. Som tillbehör åt vi Antipasti bestående av inlagda kronärtskockor, soltorkade tomater, zuccini och oliver i olja (färdig på burk från Willys).


Krusbärsssås med nötter och glass

Som dessert avnjöt vi Sias vanilj-gräddglass med krusbär och hasselnötter och ett glas söt sherry av typen Bristol Cream. Krusbären, ca ½ liter, fick koka på låg värme i några minuter med lite vatten (med betoning på lite), 1-1½ dl socker och 1 msk vaniljsocker. Eftersom glassen är så söt behövs inte speciellt mycket socker till krusbären. Det är bra om de inte kokar sönder, för då håller de värmen lite bättre i glassen, så brytningen blir inte bara mellan sött och surt utan också mellan varmt och kallt. Toppa det hela med en liten näve hackade hasselnötter och servera med Sherry. Just Sherryn, vaniljsmaken i såväl glass som krusbär och hasselnötter gifter sig kalasbra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar