lördag 23 maj 2009

Stora C bakar chokladbollar!

Det började som en gemensamhetsaktivitet och slutade i en chokladbollsorgie :-)
Efter en stunds diskussion om vilket bakverk (samtliga förslag innehöll choklad) som skulle förfärdigas kom vi fram till att chokladbollar ändå var trevligast att göra tillsammans. Då kan man hjälpas åt att ta fram ingredienser, läsa recept, avsmaka, rulla och "kokosa". I min värld är det här ordet tillsammans viktigt och innebär inte att en läser recept och en annan utför det nyss lästa receptet. Även detta blev ämne för en kort konversation.

Vi tog fram husets grundbibel: Vår Kokbok. Chokladbollsreceptet är helt normalt, lite tråkigt, inga finesser, men det är ju det som vi gärna lägger till!

I stället för det tråkiga 2-3 msk vatten blev det exempelvis ett par msk starkt kaffe, några msk sherry (!) och mjölk därtill. Kanske inte det allra barnvänligaste chokladbollsrecept, men både Pappa Bagaren och C:s kompis Lill E gav bollarna betyget 5 av 5 möjliga, så enligt vår gallup går sherry även bra till barnbollar, såvida man inte har i för mycket så ungarna blir alldeles för snacksaliga och småhöga...

C:s och Zazzas lyxiga chokladbollar
(ett helt gäng)
100 g smör eller margarin
1½-2 dl socker (mängden socker kan variera då spriten i sherryn gör att det går åt lite mer socker än om man utesluter den alkoholhaltiga drycken... men då förlorar faktiskt hela receptet sin karaktär och är inte att rekommendera)
1 msk vaniljsocker
2 msk starkt kaffe
1-2 msk söt sherry (typ Bristol Cream)
5-6 msk havregryn (börja med den lägre mängden - blir smeten för smetig kan man lägga i mer gryn)
5 msk kakao
ev. 1-2 msk mjölk (om smeten blir alldels för hård)

Till dekoration: ½-1 dl kokos och ½-1 dl karamellströssel (Dr Oetkers är godast enligt oss)

Fluffa upp smör och socker i en matberedare tills det är ljust och luftigt. Rumsvarmt smör är att föredra, men om man kör det tillräckligt länge blir det ganska rumsvarmt faktiskt. Nån gång har jag kört hela bunken i micron, men det är inte en jättebra idé då hela smeten kan bli till chokladsås och man inte passar sig (säger jag vis av erfarenheten!)

Häll i kaffe, sherry, havregryn och kakao - bered på i hög fart tills allt har blandat sig till en jämn massa. slutresultatet ska bli en jämn, lagom kladdig, lite lätt lös smet som kladdar duktigt i handflatan. En för torr chokladboll kan lika gärna kvitta, hellre lite lös, så den smälter på tungan.


Nyckeln till våra lyxbollar är sherryn och strösslet! Rulla på därhemma!

2 kommentarer:

  1. Verkar inte som ett dumt recept, får man nog prova. Chokladbollar är personliga bak favoriten sedan barnsben.
    Fin blogg förresten. :)

    SvaraRadera
  2. Tack - chokladbollar är ju verkligen en klassiker... det går säkert att göra dem lite mer "vuxna" med en hel massa spritsorter... jordgubbstequila (Tequila Rose), Xanté, Amaretto - you name it!
    /zazza

    SvaraRadera