onsdag 6 maj 2009

Vitsippor och ärtor


En sån fantastiskt vårdag! Goda vännen J kom på besök på eftermiddagen och vi tog en runda i den underbart vackra omgivningen - ån, sjön, den gamla fabriken, de diande lammen i ladugården och...vitsippor! De sjunger på allra sista versen, en del har redan blivit lila, men ett litet knippe fick vi med oss hem.

Oj vad länge vi hade varit ute... Pappa Bagaren hade redan börjat på den planerade köttgrytan och satt på riset.

Stora C hatar ris. Lilla E äter precis vad som helst. Förra gången det vankades köttgryta påstod ju faktiskt Stora C att det var gott med ris OM det var just den här köttgrytan som serverades. Men hur gör man om en gryta som man aldrig haft receptet till och, liksom alla annan mat i det här huset, kommer till på ren inspiration med hjälp av det som finns hemma för dagen? Hm... kanel och ingefära var den i alla fall kryddad med. Jag gjorde ett nytt försök och...voilá! Stora C äter ris!

Pepparkaksköttgrya med ris och lingon
grytbitar av nöt
vatten och kalvbuljong
kanel, ingefära och muskot
lingonsylt
salt och peppar
nån dl Becel mini samt ett par matskedar mjöl till en toppredning
(vill minnas att jag förra gången även hade morot och lök i, så icke denna gång dock)

Skär nötbitarna i 1,5-2-centimerskuber, fräs dem, krydda med salt och peppar. Häll på vatten, buljong, kryddor, lägg i ev grönsaker och låt puttra på svag värme i ca 45 min. Smaka av med några matskedar lingonsylt (gärna en köpt, söt variant för att uppväga det sträva som kan bli av det kokta köttet) och red av grytan. Det doftar nästan lite av pepparkakor när man serverar :-)

Hos oss serverades det hela med basmatiris, lingonsylt och tinade gröna ärtor - de är ju så oootroligt vackra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar