lördag 27 juni 2009
Superenkel LCHF-rotsaksgratin med bacon
LCHF-rotsakgratin
(4 pers)
1 påse (500 g) frusen rotsaksmix (inköpt på Willy's för en dryg tia)
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar och oregano
riven ost (ej mager)
Smörj ugnsfast en form med smör. Lägg i den frusna rotsaksmixen. Krydda med salt, peppar och oregano. Häll över grädden så att det nästa täcker. Eftersom grönsakerna är frusna kommer de att sjunka ihop när de tinat. Rör om någon gång så rotsakerna täcks av grädden. Tillaga i ugn i 225 grader, ca 45-50 min, tills grönsakerna är mjuka. När det återstår 15 min - häll över så mycket riven ost som du känner för som kan få lite färg under slutet av gratineringen.
Servera med en trevlig grönsak och stekt bacon.
För den som inte vill äta enligt LCHF-modellen går det ju utmärkt att byta ut grädden mot ex. Becel 7 % eller någon annan matlagningsgrädde. Bacon var väldigt gott till, men stekt eller grillad kyckling, korv (gärna lite kryddiga korvar), karré, entrecôt eller oxfilé skulle också matcha gratinen.
Smaklig spis!/Zazza
måndag 22 juni 2009
Gunnels gudomliga björnbärspaj...mmm
Gunnels gudomliga björnbärspaj
Blanda nedanstående ingredienser och tryck ut i en pajform.
150 g margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Blanda sedan nedanstående ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet.
2 dl turkisk yoghurt (orginalreceptet är 2 dl crème fraiche)
½ dl socker
1 ägg
ca 3 dl björnbär
Grädda i 175 grader 30 min.
Avnjut pajen ljummen eller kall.
Själv avnjöt jag pajen både ljumen och kall och föredrog den faktiskt lite ljummen. Kan tänka mig att man kan lägga i allt möjligt som man tycker är gott: ananas (vilket jag tror var originalet till Gunnels recept), kiwi, hallon, blåbär, krusbär, jordgubbar, hallon, vinbär, granatäpple, passionsfrukt... ja, i prinicp vad som helst.
En av mina favoritkakor är hallongrottor, och faktiskt... den här pajen var som en hallongrotta i kollossalformat! :-) Tack, Gunnel, för bidraget till bloggen!
/Zazza
lördag 20 juni 2009
Chokladtårta till midsommar!
(20 bitar/8 bitar)
Tårtbotten:
425 / 150 g smör eller margarin
5 / 2 ägg
7,5 / 3 dl socker
2,5 / 1 msk vanillinsocker
2,5 / 1 dl kakao
5 / 2 dl mjöl
1,25 / ½ dl sherry, ex. Bristol Cream
Chokladcreme:
150 / 50 g Philadelphiaost
75 / 25 g smör eller margarin
3 / 1 msk kakao
2,25 / 0,75 dl florsocker
Jordgubbar till dekoration och vispad grädde till servering (ev med lite likör i, ex. Baily's Irish Cream, Amaretto, Tequila Rose (gräddig jordgubbslikör på tequilabas) eller någon annan favorit)
Smält smöret i microvågsugnen. Rör i socker cohägg. Blanda kakao, mjöl och vanillinsocker och rör i det i smeten. Häll till sist i sherryn (eller nån annan trevlig spritsort, ex. Grand Marnier, Amaretto, Cognac... ta din "favis"). Vispa ej - det ska bli en tjock, kladdig, trögrinnande smet.
Blanda ihop ingredienserna till chokladcremen till en jämn, blank creme... provsmaka inte för mycket bara, för då blir det inte så det räcker till tårtan...
20 bitar: Har du en långpanna med måtten 30 x 25 cm - använd den, annars... gör som jag. Vik upp kanterna på ett ett bakplåtspapper ca 2 cm och vik hörnen till en "låda" - häfta fast hörnen med häftapparat, så det blir en avlång form, ca 30 x 25 cm. Häll i smeten, grädda i 175 grader C i ca 20-25 min.
Om du vill ha en riktigt kladdig, krämig botten ska ytskiktet precis ha stannat, men den ska inte ha "bubblor" på ytan. Ska man dela på tårtan i två långsidor kan den ha stannat lite till så att hela kakan blir som sula (jag vet - låter förfärligt... men ack så förrädiskt gott...). Som sagt - dela "sulan" på längden, lägg den på brickor/fat och då ska bakplåtspappret gå att dra bort lätt. Bred på cremen på tårtan/på de bägge halvorna, dekorera med jordgubbar så det kommer en jordgubbe på varje bit.
8 bitar: Smöra och mjöla en springform med löstagbar botten (ca 21 cm i diameter). Häll i smeten i formen. Grädda i 20-25 min i 175 grader tills ytan precis har stannat, men det ska "gunga" lite under ytan när man vippar på den. Låt den svalna. Om man bara vill ha chokladcremen på ovansidan av tårtan (vilken kan vara rätt effektfullt) låter man springformens sidor vara kvar tills cremen är pålagd. Dekorera med jordgubbar så det kommer en jordgubbe på varje bit.
Njut!!! ...kaffe, kaffe, kaffe!!!/Zazza
onsdag 17 juni 2009
Köttfärssås? Byt tillbehör!
Men vad har man till? Grönsallad? Oliver? Tomater? Morotsstavar? Gurkstavar? Blomkålsknippen? Böngroddar? Bönor? Linser? Rödlöksalsa? Majs? ... skulle tro att det finns lika många tillbehör som det finns hushåll i Sverige. Oftas brukar det bli morötter, tomat eller majs hos oss. Idag tänkte jag dock göra det lite annorlunda.
Ofta brukar jag försöka hålla mig till samma världsdel eller region när jag tänker tillbehör - tacos:majs, köttfärssås: tomat, köttbullar: lingon... typ. Men det blir ju faktiskt lite mer spännande och kreativt att blanda friskt. Köttbullar: kanel, tacos: fetaost, köttfärssås: kokosmjölk!
Ett av alla världens recept på köttfärssås
4-500 g nötfärs - steks
salt och peppar - krydda tills det är gott
1 finriven morot - häll i och smaka av med salt och peppar igen
1 liten bit paprika (som låg på köksbänken och skräpade från gårdagens måltid, lätt seg men full av smak, oruttnad och helt utan mögel och som hoppade i såsen i hackat tillstånd)
1 tetra passerade tomater (passerade tomater är super om inte barnen vill ha "bitar" i...)
1-2 vitlöksklyftor - pressas i
1-1½ tsk timjan
paprikapulver - smaka av
2 tsk sötsyrligt turkiskt äppeltepulver (kanske inte man har hemma, men jag ville komma åt det söta och det syrliga - kanske skulle en halv syrlig godisbit fungera lika bra - teet har jag köpt kilovis i Turkiet och finns säkert i vilken orientalisk affär som helst - mycket gott såväl varmt som kallt och som piff i maten)
3 iskuber, ca 2-3 msk, kokosmjölk (Jag brukar frysa in kokosmjölk som blir över då och då i en iskubslåda och sedan ta när jag behöver, ex. till köttfärssås. Det rundar av den lätt skarpa smaken av tomaterna utan att smaka Thai-mat - mycket bra för laktosintoleranta och mjölkallergiker.)
Låt allt puttra långsamt medan pastan kokas och bordet dukas, ca 10 min. Pappa Bagaren gav såsen 5 av 5 möjliga, Lilla E åt som vanligt som ett halvt regemente och Stora C njöt av allt utom paprikan.
Hoummus
1 burk kikärtor
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
½-1 tsk salt
Mixa kikärtor, vitlök och salt i en matberedare. Häll i olivolja i en tunn stråle under mixningen tills purén håller ihop och känns hyfsat len. Själv tycker jag det är gott med lite ärtbitar i hoummusen. Smaka av med salt - den ska vara ganska salt.
Dukningen idag var ganska vanlig, men ibland kan det kännas skönt och fint att servera i uppläggningsskålar i stället för de vardagsvanliga kastrullerna och pannorna.
GI? Jovars, om man utesluter spaghettin så.
tisdag 16 juni 2009
Rivig morotssoppa
Zazzas riviga morotssoppa
3 stora morrötter (i mitt fall blev det nog gigantiska rötter...)
1 gul lök
margarin att fräsa i
1 tsk socker (kan ev uteslutas då både morötter och lök är tämligen söta grönsaker)
6 dl vatten
2 buljongtärningar
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt (själv använde jag flingsalt)
2-3 msk cognac
½ dl finhackad persilja
2 tsk kalvfond (Touch of Taste är som vanligt överlägsen)
1 knivsudd cayennepeppar eller chilipeppar
1 knivsudd sambal oelek (eller mer efter smak, men för att göra soppan barnvänlig tog jag det säkra före det osäkra och var försiktig med sambalen och ställde fram burken för den som ville krydda på lite extra)
Topping:
crème fraiche (är nog godast, men vanlig, hederlig svensk gräddfil var också helt OK)
1-2 dl riven lagrad prästost
finhackad persilja
Serveras med:
Knäckebröd, smör och ost
Skiva morötterna och finhacka löken - fräs i lite margarin tills glansiga. Strö över socker om man vill. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka tills morötterna är mjuka, ca 10-15 min. Häll alltihop i en mixer och mixa till en slät puré.
Gör en bottenredning av smör och mjöl. (Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken och rör tills det inte finns några klumpar.) Tillsätt purén och koka några minuter. Smaka av med salt, cognac, kalvbuljong, cayenne-/chilipeppar och sambal oelek. Lägg i persiljan och låt koka några minuter tills smakerna blandat sig och alkoholen försvunnit.
Servera gärna i djupa tallrikar som i färg avviker från den guldgula soppan. Strö ost över tallriken, klicka i en rejäl klick crème fraiche och färgsätt med en nypa persilja. Tunna rågknäcke med ost på passar bra och öl var inte heller dumt till - vin vågar jag inte ge mig på att tipsa om... Kanske lite cognac till?
Det som höjde soppan lite till efter att den var färdiglagad var crème fraichen och prästosten, så hoppa inte över dessa... det går säkert bra med någon annan lagrad ost också!
måndag 15 juni 2009
Gubbtårtan var god!
Lilla E blev eld och lågor: - Baka tåta! Baka tåta, mamma! Föga anade jag då att "baka tåta" betydde slicka grädde från sked, slicka grädde från vispar, slicka grädde från degskrapan, äta jordgubben och äta grädde och daim - i nämnd ordning - men ingenting av själva tårtan....
För Stora C är tårtätandet en helt annan historia. Det enda som är riktigt gott är Almondy Daim, i andra hand kommer någon annan Almondy och, hör och häpna, Zazzas chokladtårta (som ska serveras till midsommar och som efter det kommer ut på bloggen). Gräddtårtor är Stora C:s stora skräck... ungen har i flera år fått 2,5 kg konditorimarsipan från Morbror O som försäljer dylika produkter, men så fort marsipanen kommer på en marsipantårta... nehä. Marsipanen slinker ned, men varken tårtbotten, hallonsylt eller vaniljgrädde gör marsipantäcket sällskap.
Banan-och-daim-jordgubbstårtan skulle kunna räckt extra länge tack vare ovan nämnda förhållande.... Det visade sig ju att lilla matmonstret E endast ville ha grädden och daimen (helt oförutsägbart och ofattbart). Det visade sig också att Stora C faktiskt åt tårtans innanmäte, men tog bort grädden. Summa summarum - den ene äter det ena och den andre äter det andra. Totalt sett får man nog ändå anse "tåtbaket" som lyckat!
Nu kan alla andas ut och i lugn och ro baka, baka, liten kaka. Här kommer receptet igen:
Skolavslutningens fula ankunge:
Banan-och-daim-jordgubbstårta
1 tårtbotten
2 bananer (helst mogna och söta)
1 liter jordgubbar
4-5 dl grädde
1 dubbeldaim
Först provade jag med 3 dl vispad grädde och det räckte precis till att täcka tårtan om man gjorde ett tunt lager, men det såg lite futtigt ut, så jag vispade 2 dl till, men det blev nästan för mycket. 4 dl blir nog perfekt. Denna tårta blir oootroligt saftig och därför sjunker den ihop ganska rejält. Dagen efter var gräddlagret lika högt som tårtan i sig, så... lite mindre grädde skadar nog inte.
Att vispa grädde till tårtor är en konst, har jag fått lära mig. För att kunna breda ut den ska den vara fast och nästan, bara nästan grynig. Så gjorde jag, men då blir den ju inte så attraktiv. När jag sedan vispade omgång grädde nr 2 gjorde jag den grädden lite lösare så den såg fluffig och aptitlig ut.
Till sist krossas daimen, exempelvis genom att kavla den INNAN man öppnar förpackningen (vilket jag naturligtvis missade...), och på så sätt minska både spillet och alla små microskopiska mjölkchokladsmulor som alltid lyckas leta reda på det renaste vita plagget som någon i familjen har på sig just den dan... Dekorera efter tycke och smak!
I väntans tider...
Men det är inte det jag går och väntar på.. utan ett recept på björnbärspaj. Köpte ju några påsar björnbär härom sistens som jag funderar på vad man ska göra med - fruktsallad var ju ett tips, som isbit i drinken var ett annat. I torsdags blev jag bjuden på en... gudomlig björnbärspaj som ska prövas och läggas ut på bloggen.
Dessutom har jag fått en förfrågan om jag kan lägga ut recepetet på en afrikansk köttgryta som jag brukar göra... eller i alla fall gjort en gång. Om andan faller på och jag gör den igen så lovar jag att lägga ut recept.
Afrikansk mat är otroligt spännande. Hos min gode vän Doktor L från Ghana blev jag vid något tillfälle bjuden på en ljuvlig anrättning, en slags gryta med kött OCH fisk i! Denna typ av blandingar gillar jag... i Sverige är vi ofta så enkelspåriga och vågar inte byta ut någon ingrediens mot en annan eller blanda två saker som inte "normalt" blandas, ex. matris och kardemumma eller banan i grönsallad, eller för den delen kokos och banan tillsammans med skivad lök och skivad tomat (som går utmärkt i Indien).
Men, det ska vi ändra på! Sprid ordet om min blogg så ska vi se om vi kan ändra svenska folkets matvanor :-)
tisdag 9 juni 2009
Ful gubbtårta
söndag 7 juni 2009
Grillat med färskpotatissallad och cream cheesesås
I varvuvagnen hade det slunkit med en rejäl flintastek som familjen skulle dela på till middag. Färskpotatisen var också inköpt. Då hade vi grunden. Grönsaker behövs och en sås... Vad finns hemma?
Sedan cykelfesten blev det över lite av färskostarna - såväl pepparot som Philadelphia. Resterna blandades ihop och späddes ut med mjölk till lagom konsistens. I vårt fall blev det ungefär 100 g Philadelphia och 1 msk pepparrot och 1 dl mjölk (ihälld lite i taget). Det hela smakades av med salt och peppar. Om jag hade haft mer pepparrotsost hade jag haft i det, för det blev lite tam smak på såsen, men å andra sidan blev den rätt barnvänlig. Kanske skulle man kunna ha i några droppar citron i med risk för att det hela skär sig.
Potatisen koktes enligt konstens regler och en sallad var på väg att komplettera måltiden när en snabb titt i frysen ändrade planerna. Där låg en påse Findus grönsaksmix med tomater, bladspenat, mozzarella, oliver, rödlöd och broccoli. Dessa ska tillagas några minuter i en panna. Medan jag stod där och rörde kom jag på att en färskpotatissallad är ju inte dumt och innan jag visste ordet av hade hela grönsaksblandningen hoppat ned i den färdigkokta potatisen. Mm, det är klart att det krävdes lite förberedelser innan ihoppningen var ett faktum - några potatisar plockades undan till eventuella barn som inte ville ha potatissallad med mozzarella, resterade päror delades i kastrullen och sprinklades med ½-2 msk olivolja - SEN översköljdes den av den varma grönsaksblandningen. Några solrosfrö på toppen och rätten var fullbordad!
Dukningen gick i lätta afrikanska toner idag. Under mina resor till södra halvklotet har såväl skålar, bestick, glas och diverse träsnidade djur hamnat i resväskan/ryggsäcken hem. Idag fick girafferna hjälpa uppläggningsskålar, servettringar och uppläggningsbestick att få en "touch" av exotism... maten kom nog inte längre än till medelhavet är jag rädd!
lördag 6 juni 2009
Köttbullar i restsås som tinats miljövänligt!
En fyrkantig burk låg och skramlade längst in på en hylla i frysen: "Sås från köttgryta" (se "Vitsippor och ärtor") . Den här behöver vi göra slut på, konstaterade jag och ställde den i kylen för tining. Ja, att tina varor i kylen har ju sina nackdelar vad gäller tiden - det måste planeras! Men å andra sidan är man såväl miljövänlig och ekonomisk då man 1. slipper slösa energi på micron och 2. återvinner den energi som gick åt till att frysa maten genom att "byta tillbaka" värmen i kylen.
Nåväl. Redan i kylen fick såsen sällskap av färdiga köttbullar. Färskpotatisen var såväl nyupplockad som nyinköpt och Stora C's kompis mamma Å hade skickat med ett härligt knippe romansallad (vi bockar och bugar!). En stackars liten paprika lyckades också bli uppfiskad från svalens nedre regioner, hackades ned över salladen tillsammans med olja, balsambinäger, oregano och lite flingsalt, och vips blev det hela till en färgsprakande MYCKET trevlig smakupplevelse tack vare att det för några veckor sedan blev lite för mycket sås över från en köttgryta som sparats.
Sensmoral: släng inte rester även om du inte vet hur du ska använda det. Rätt var det är hamnar resen i ett nytt sammanhang och blir både nyttigt och gott!
PS. Till lunch idag blev det nykokta makaroner som serverades tillsammans med en överbliven köttfärssås som fyllts på med falukorvstärningar... Mmmmm, sa Lilla E!
fredag 5 juni 2009
Fortfarande sliten efter cykelfesten... men soppan blev bra!
1 gul lök
2-3 msk smör eller margarin
2 msk mjöl
6 dl grönsaksbuljong (jag tog 2 buljontärningar till 6 dl vatten)
4 dl mjölk
1 isbergssalldashuvud (se till att det inte är för luftigt utan fast och fyllt med frasiga salladsblad)
1 paket 275 g frysta gröna ärtor
Fräs löken i smöret. Rör i mjölet. Häll över buljong och mjölk. Låt koka i 5 min. Häll i det strimlade salladshuvudet och de frusna ärtorna. Låt koka upp och koka i 5 min - smaka av med salt och peppar. Klart! Ev. kan man minska den sista koktiden något för att få ärtorna lite grönare. Soppan är inte god dagen efter utan ska serveras på studs!
Lycka till!