onsdag 28 oktober 2009

Lax- och spenatlasagne med hollandaisbechamel

Hej å hå, nu har oktober gått utan inlägg i bloggen. Men en liten bildlös lasagne kan vi bjuda på...

Stora C älskar kallrökt lax. Stora C älskar lasagne. Stora C älskar spenat (!).

Vad vore bättre än en kombination av dessa tre?

Lax- och spenatlasagne
lasagneplattor
kallrökt lax
spenat (brukar ta den frusna - enklare)
2-3 msk margarin till redning
2 msk dl vetemjöl
5 dl mjölk
salt och peppar
hollandaissås (påsar duger gott)
salt och peppar

Koka en bechamelsås med bottenredning, dvs
- smält margarinet,
- ta av kastrullen från plattan,
- blanda i mjölet till en kräm eller "klump",
- blanda i mjölken lite i taget (alternativt förvärm mjölken i micron) och låt klumpen lösa upp sig utan att lämna småklumpar (om även om det skulle bli lite småklumpar här och där så är det nog ingen som skulle dö för det),
- låt sakta koka upp under omrörning så att inte bottenlagret blir tjockt och klumpigt och i värsta fall bränns medan såsens övre regioner fortfarande är knappt ljumna (se upp med induktionsspisar...)
- sjud i ca 3 min,
- smaka av med salt och peppar.

Gör ca 5 dl hollandaissås och tillsätt. Lite ost kan man också ha med om man vill.
Skär laxen i tärningar. Varva sås, plattor lax och spenat till ca 3-4 plattlager. Gratinera i 200 grader tills plattorna är mjuka. Grönsallad, krisp, krisp, krisp... njut!

Om det blev någon hit hos Stora C? Nja... han föredrar varje ingrediens för sig och laxen ska definitivt vara kall och inte varm kallrökt. Kommentar:

"Varför tycker ingen om spenat? Det som är så himla gott?/Stora C

måndag 28 september 2009

Vintage

Hej! Nu var det ett tag sedan jag skrev i bloggen. Det har blivit en del vintage shopping den här hösten. Kära hjärtanes vad man kan fynda! Vi har en secondhandaffär runt husknuten, eller snarare ett secondhandvaruhus... De har bara öppet två dagar i veckan och kön ringlar alltid lång, lång, lång en kvart innan öppningsdags. Det bästa med butiken är att den har allt, det är jättebilligt och framför allt superroligt att gå dit.

I år har jag fastnat för nysilver. Det finns faktiskt HUR mycket nysilver som helst därute. Gamla fat som ingen vill ha - de senaste fynden fick jag för 5 kr (!) styck... Några var dock lite dyrare och betingade ett pris på hela 20 kr...
...nysilverbricka med torkad gräslöksblomma...
...kaffegods från tidigt 60-tal
...guldtallrik från Kina...
...nysilverbricka med en kall GT ett modernt glas från Espirit...

...hjärtformade iskuber ger en extra touche till de snirkliga vintageformerna...

Allt går att blanda - gammalt och nytt, färska blommor och torkade, matta och glansiga material. Fram för kreativiteten vid matbordet!

/Zazza



onsdag 16 september 2009

Mumsfilibabba-lövbiff med pasta

Tänk så lätt det kan vara att laga god mat snabbt som passar stora som små...
Ursprunget till det här recepetet var en "mina-bästa-recept-kokbok". Rätten har jag vid flera tillfällen haft som "fredagsbjudrätt", superlätt, superrätt och man blir supermätt!

Mumsfilibabba-lövbiff
400-500 g lövbiff
1 lök
2 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
senap efter smak, ca 1 tsk eller mer
salt, grovmalen peppar
Strimla lövbiff och lök och fräs i en panna. Krydda med senap, salt och peppar. Häll i matlagningsgrädde och crème fraiche - smaka av med ev. mer salt och peppar. Servera med tagiatelle.
Till bjudrätt är dijonsenap och färsk pasta ett måste för mig. Till en-vanlig-sketen-onsdags-middag (då det inte fanns nån dijonsenap hemma) dög det bra med honungssenap och Barilla tagiatelle. För att passa barnmagar saltar jag hellre på tallriken och låter pastan vara naturelle och såsen lättsaltad - för säkerhets skull:-)
Tillbehör
Tomat är en höjdare till, inte minst på grund av färgen, men även syran och friskheten. Till bjudmiddagen är det gott med en tomatsallad med basilika, lök, balsamvinäger och olivolja samt lite flingsalt. Syran är det man vill åt, då rätten i sig är krämig och osyrlig.
Lycka till!
/Zazza
PS. Om man är lite flink, kan rätten faktiskt vara färdig på ungefär...12 minuter!

Fuskfisk

Ni som läst min blogg ett tag vet att jag har en förkärlek för det enkla men ändå goda. Att koka av en massa konstiga saker för att få nån speciell fond och göra en fantastisk sås på passar inte min livssituation - det spar jag tills barnen har blivit större!

Nu är det de snabba, enkla, goda och ändå nyttiga middagarna som gäller. Snabbheten är särskilt viktig då lilla R, nu 10,5 månader gammal, har kommit på att om man gapar väldigt högt och väldigt ihärdigt, så kommer det mat! När gapandet börjar har man inte så mycket tid på sig att fixa fram något kulinariskt...

Provade en av Abbas fiskbullssorter som jag aldrig provat förr: Fiskbullar i skaldjurssås... den var värd att provas! Såsen var något salt men med en förvånande styrka... mmmm

Som vanligt gjorde jag alldeles för mycket mat... rester igen... men inte så många fiskbullar kvar att det räcker till en gång till. Ett torskblock, lite vitlöksfyllda oliver och skivad, kokt potatis gjorde susen.

Fuskfisk
1 burk fiskbullar i skaldjurssås
1 torskblock
crème fraiche

Värm fiskbullarna (tror att mina sjöd ett litet tag också). Skär torsken i 2-3 cm stora bitar och lägg i fiskbullssåsen. Om torsken inte är helt tinad blir det extra gott spad när den tillagas i den färdiga såsen. Rör till sist i crème fraiche efter smak, ca 1½-2 dl är nog lagom. Eftersom såsen är ganska salt från början, tycker inte jag att fisken behövdes saltas innan den hälldes i fiskbullskastrullen.

Potatisen koktes miljövänligt i tunna skivor (ca 10 min) och anrättningen toppades av olivfyllda, gröna oliver som lilla R ÄLSKAR. Han höll på att äta upp alla oliver innan jag han sätta mig vid bordet.... busungen.

Max 20 min - sen fanns en kulinarisk fiskrätt på bordet :-)

söndag 13 september 2009

Äpplen och grusgång

Det stora projektet denna sommar har varit att göra om husets framsida. Det har grävts och grävts och grävts och funderats och funderats. Nu, äntligen, precis lagom till skördetiden av Discovery-äpplena, har grusplanen av kvartsit kommit på plats. Sten och äpplen - ett dukningstips?
Ibland spelar naturen oss ett spratt... vad sägs om det här?! Discovery-gubbe... Undrar om han heter Christer Fuglesang?

Bröllopsoliver... halleluja!

Var på grannarnas fantastiskt trevliga bröllop igår. Bröllop kan ju göras hur krångliga och hur enkla som helst. Det här tillhörde den smidigare varianten med mycket hög trivselfaktor och en buffé. På buffén fanns oliver - flera olika sorter och det var en, som man mycket väl skulle kunna göra en vanlig sketen tisdag om man fick lust: gröna calamata i pesto... så enkelt och så gott. Kanske till lite spaghetti eller fettuchini med mycket parmesan, smör och svartpeppar...

torsdag 3 september 2009

Sallad med pistagenötter och russin

Ett litet salladstips i väntan på godsakerna från möhippan... toppa grönsalladen med pistagenötter, russin, nektarin, flingsalt och rostad lök...

Hektiska tider... men vänta så kommer fler godsaker!

Hej, alla recepthugade! Vet att såväl vuxna som barn väntar på att vissa favoriter ska komma ut på bloggen... Stora C:s hemodlade och egenhändigt tillagade dillchips ligger i pipelinen.

Lördagen spenderades i sällskap med en hel hop trevliga och fnissiga "möhippare". Under dagen inmundigades såväl Sofias supersupersuperduper mumsiga kräftstjärtssallad à la Lantliv som snart ska publiceras på denna sida.

Kvällen avnjöts i sällskap med en västerbottenspaj, lite småpajer med fetaost (tror jag det var) och kanonschyssta solros- och parmesanchips!

...häng med framöver....

torsdag 27 augusti 2009

Svart prinsesstårta med grönsaker...


Pappa Bagaren skulle ha med sig tårta till jobbet... en grönsaksfika är ju aldrig fel, tänkte vi. Som jag tidigare nämnt, så är Pappa Bagearen GRYM på prinsesstårta. Svart marsipan... knallorangea morötter, pangröda rödbetor och gula majskolvar skulle vara snyggt, tänkte jag, som oftast får bidra till tårtmakeriet med just designen.

Marsipanen fick vi tag på via specialkanalen Zazzas storebror som är i branschen... dessvärre måste vi köpa 2,5 kilo (!) varje gång, så det får minsann bli några Halloweentårtor i år! Grönsakerna färgade vi in med vanlig hushållsfärg - gul, grön och röd. Ofta går det åt mer gul än vad man tror. Ska man få fram en knallgrön marsipanklutt, går det åt en del grön och ca 2 delar gul hushållsfärg (alltså karamellfärg), samt en hel del florsocker för att uppväga den extra vätska som tillsätts. Knåda allt i en fryspåse tills hela marsipanbiten är genomfärgad.
Ett litet tillverkninstips: tryck ut marsipanen genom en sil, så blir det gräs, eller hår, eller i det här fallet - morotsblast.
Majskolvarna gör man genom att rulla tunna, tunna rullar av gul marsipan. Man lägger ihop dem till ett knippe och fäster dem runt en tjockare rulle. Rulla gröna rullar och forma till den gröna blasten. Till sist tar man en vass kniv och trycker till de tunna gula rullarna så de ser ut som majkorn. Så här blev tårtan när den blev klar!

Om den var god? Självklart!

Morots- och blomkålssoppa med grevéchips

Mina goda vän H med lilla 2-månadersbabyn kom på besök idag. Vi kokte soppa av det som fanns kvar i grönsakslådan längst ned i kylen. I vanliga fall brukar jag ha örtkryddor i mina grönsakssoppor, men det kändes liksom inte som om det skulle vara det idag.

En krydda som är underskattad i grönsakssoppssammanhang är chilipeppar. Den passar hur bra som helst till ex. spenatsoppa och till denna lätt orangea krämiga soppa. Tilltugget, grevéchipsen går att använda till allt möjligt... godast skulle de nog vara till ett glas rött (förutom i soppa, alltså).

Morots- och blomkålssoppa
½ blomkålshuvud
4-5 morötter
½ purjolök
1 potatis
ca 1 liter vatten
2 buljongtärningar
½-1 dl grädde
salt, peppar, chilipeppar och äppelcidervinäger efter smak

Skala och dela alla grönsaker och låt dem koka i buljongen tills de blir mjuka. Häll över grönsakerna i en mixer och mixa till en slät massa. Häll tillbaka dem i grytan med resterande spad. Späd med grädde. Om man vill kan man reda soppan något, men jag tyckte inte att det behövdes. Smaka av med salt... ganska mycket för att soppan ska bli riktigt god, peppar och 1 knivsudd eller 2... eller 3 uddar av chilipeppar, 1 krm vinäger (ungefär), tills det blir en balans i sötman från grönsakerna, sältan det sura och det starka. Laborera tills det är gott och ger en god eftersmak. Soppan är mild i smaken, men får desto mer stuns av chilipepparen om man vågar sig på att slösa lite med den.
Grevéchips
Lägg små högar av grovt riven grevéost på ett bakplåtspapper. Jag använde mild, 28% ost, men ju starkare ost desto godare chips, skulle jag tro. Grädda dem långt upp i ugnen i 5-7 min i 225 grader. De ska bubbla och få lite färg men inte bli bruna. Då får man härligt krispiga chips som fortfarande är lite, lite sega i mitten...

tisdag 25 augusti 2009

Vackra...men ack så farliga!

Glömde en viktig sak angående de fantastiskt blodröda växterna som kommunen placerat ut så ordentligt och vackert... de är SUPERGIFTIGA!!! De kallas ricinbuske och har underbart vackra frön (kärnor i de knallröda bollarna) som man absolut ska hålla utom räckhåll för barn... annars blir det till att ringa giftcentralen 112... Den berömda ricinoljan utvinns ur fröna, som till 50% består av denna tarmretande olja, enligt Wikipedia.
"Se men inte röra" tycks faktiskt passa bara bättre och bättre som barnmantra på den här lekplatsen :-)

måndag 24 augusti 2009

Blommor, vin och isterband

Har gått och tittat på de kommunala planteringarna på torget utanför bostaden... fantastiska urnor med knallröda begonior. ALLA föräldrar har HELA sommaren fått slå vakt om dessa röda, inbjudande blommor i småfolksnivå. Ofta, ofta har det hörts: - Nej! Inte plocka blommorna, bara lukta. Just det, såja. ...nej, inte plocka..lukta!
De röda begoniorna har stått sig hela sommaren. Mitt i varje begoniabalja har kommunens gatubolags parkförvaltning beslutat sig för att placera en pampig solitär med blodröda blad och fantastiskt vackra fröställningar. Helt magnifika, faktiskt. Har ofta gått förbi dem med lysten blick... måste fotografera dem nån dag.

Idag blev en sådan dag! Håll till godo och ät gärna mer isterband...

....det är så fantastiskt gott med gräddstuvad potatis och inlagda rödbetor. Jag kokte naturligtvis en riktigt rejäl balja igår till grillköttet och JA, jag delade dem på längden för kortare koktid och därmed en miljöbesparing och JA, GI:t sjönk dramatiskt när de svalnade och var betydligt mer mättande dag 2 än dag1...Hade egentligen tänkt att bjuda stora C på hans favoritsovel: kallrökt lax.På Systembolaget blev de lite konfunderade när jag frågade efter ett vitt vin som skulle passa till kallrökt lax, dillstuvad potatis och ...isterband... Det blev en Chardonnay från Californen, Glenn Hellen, reserva 2007 till det grymt facila priset av 59 riksdaler... och det passade definitivt till isterband!

lördag 22 augusti 2009

Sensommarfägring... sicket dukningstrick!

Njut av dessa sensommarblomster!
...en liten blomma på varje tallrik...
...eller en liten minibukett i ett snapsglas vid varje kuvert...
...eller en blomma instucken i varje servettring...
...eller en fantastisk symfoni med knalliga färger...
...med matchande mattor och servetter...
DÅ kan maten nästan få se hur tråkig ut som helst!

måndag 17 augusti 2009

Rågsiktspannkakor med äppelmos och nektarin

Mumsiga mellanmålspannkakor med mos o nektarin - dé du!

Tänk så otroligt gott något kan vara som är nyttigt dessutom... Suveräna matmormor och jag brukar koka äppelmos om höstarna. När det är äppelår så är det, mycket äpplen blir mycket mos... och gott mos... syrligt mos... välavvägt-mellan-syra-och-sötma mos. Har vi tur räcker det hela året (är nu inne på näst sista burken). Eftersom det endast är ett lättsockrat mos utan konserveringsmedel fryser vi ned det och äter massor när vi väl tar upp en burk.
Äppelmosfrossa gör sig extremt bra tillsammans med väl mogna nektariner och pannkakor. Och inte vilka pannkakor som helst, utan rågpannkakor. Lilla R och Lilla E åt med god aptit. Moset gick åt. Fler nektariner fick tärnas upp. Till slut avslutades pannkaksfrossan med en härligt, krämig hallongräddglasskula från Sia!
Ett ihärdigt försök gjordes att göra pannkakorna lite mer mättande och om möjligt lite nyttigare, så jag bytte ut vetemjölet mot rågsikt. Nu gillar ju jag tjocka, nästan lite krämiga pannkakor. Med vetemjölet utbytt mot rågsikt och rejält med smet i laggen blev de härligt spänstiga och inte ett dugg frasiga!

söndag 16 augusti 2009

Morotsbanankaka med kokos

Grannen gjorde en välgärning idag. På torget utanför vår dörr finns en sandlåda. En stor sandlåda och en vanlig normaleftermiddag efter dagis och jobb brukar det vara sisådär 12-13 barn i förskole/-tidig skolålder.

Med förskolebarn följer ju också deras föräldrar. Föräldrar vill fika. Vi har inget fik i närheten. Maria hade bakat den fantastiskt goda morotsbanankakan som fanns i senaste numret av Buffé... den tog hon med sig till torget. Med en stor kaffetermos. En välgärning. Tack Maria!

... som den uppmärksamme redan lagt märke till var det inte mycket kvar vilket är ett gott betyg. Receptet finns på http://www.ica.se/. Klicka HÄR, så kommer du direkt till receptet, som annars heter "Morotskaka med banan".

fredag 14 augusti 2009

Quinoapilaff med kyckling och chorizo

Pilaff - gröna saker frästa i olja: paprika, purjo, grönt äpple, vitlök, oregano salt o peppar
Röd quinoa
Stekt kycklingfilé (använde faktiskt färdigstekt fryst salladskyckling...) och mild, smal, chorizo
Quinoapilaff - ett finare ord för rödgrön röra-:)

Voilà!! ...fick högsta betyg av pappa Bagaren.

torsdag 13 augusti 2009

Hur man blir av med bananflugor...

Välkommen till Zazzas husmodersskola! Dagens lektion behandlar ämnet bananflugor... dessa irriterande, parasitiska, kringsurrande, värre-än-kanin-förökande köksväsen som anländer med värmen som ett brev på posten.
Så här i rötmånadstider är de extra frekventa och ÄLSKAR barnens gamla äppelskrottar, tappade bananskal, matrester i vasken och grillkvällens ouppdruckna rödvin!
Någonting finns ju gemensamt för alla dessa ting - organiskt material stadd i förrutnelse. Hm, detta måste ju gå att utnyttja på något sätt, tänkte Zazza och har därför kopplat ihop allt som lämnas på diskbänken/i hörnen/under soffan om somrarna och kommit på världens säkraste flugutrotningsmetod: DAMMSUGAREN!
Det hela började med att jag en sommar för många år sedan hade glömt ett halvfullt glas vin framme över natten. På morgonen var det värsta flugpartajet i och runt glaset. En del hade druckit sig redlösa och drunknat, resten kunde man lätt suga upp med dammsugaren!
De luringarna gömmer sig gärna där det är lite varmt och där det är träfärgat, eller någon annan camoflagefärg. När man hittat deras favoritstället, är det bara att gå efter dem med munstycket och suga upp dem en efter en om de lyckats smita från vinpartyt. Mordiskt? Nej, inte det minsta. Dessvärre har jag inget till övers för dessa ytterst små och egentligen harmlösa varelser, men de får gärna leva någon annanstans än i mitt kök :-)
Det kan ta några dagar innan man fått in tekniken och sugit upp alla, men det gäller också att eliminera alla andra källor till förökning och uppsamlig.

Lilla E:s äppelskrott visade sig vara en källa till det nyss nämnda. Även denna åkte ned i ett djupt glas och är utgör en alldles utmärkt bananflugfälla! De skräms inte av dammsugarljudet men om man stöter till glaset flyger de sin kos som små raketer. Ett djupt glas gör att det blir lite extra sug och de måste just upp den vägen där man står och lurar.

Lycka till med flugfisket!

måndag 10 augusti 2009

Rödbetor, rödbetor, rödbetor....

Skördedags, mina vänner! Passa på att använda de färska rödbetorna när de svämmar över i affärernas grönsaksdiskar. I Norrbotten fick vi den äran att premiärskörda finfina primörer. Tillsammans med den underbara färska potatisen (den bästa jag ätit på länge) och ett huvud med blomkål med skinksås och massor av Bregott njöt vi länge i solen till ett glas vitt...

Jag är helt betuttad i rödbetor. De är fantastiskt vackra, fantastiskt goda, fantastiskt användbara och förmodligen hyfsat nyttiga. När det gäller rödbetor är det egentligen bara fantasin som sätter gränsen. Soppor, sallader, kokta, inlagda, söta och salta, med och utan senap (?).

Soppa
En riktigt mustig rysk Borsjtj är ju inte fel alls. Den ska vara fyllig, lite lätt kryddig och ska toppas med härlig creme fraiche (fetaste sorten...) och klippt persilja! Tyvärr har jag ännu inte hittat mitt favoritrecept, men om du har ett bra - skicka gärna!!! (Lämna en kommentar med mailadress så ska du få min.)

Sallad
Färsk, grovriven rödbeta i en grönsallad, gärna med mörk spenat och röd mangold och skalad gurka (för då framträder det ljusa bättre) är hur gott som helst. Om man vill vara extra vågad kan man krydda salladen med exotiska kryddor - kummin, kryddnejlika och (om man gillar, vilket jag inte gör) färsk koriander samt toppar det hela med lite flingsalt. Superfräscht!
Med skinksås och andra primörer
Nykokta rödbetor (som alltid kokas med skalet på och som skalas ex. genom att gnida betorna i händerna med gummihandskar på... varmt, varmt), kokt blomkål, kokt färskpotatis, varm majs och en härligt krämig skink- och paprikasås... slurp! Alla älskar detta. Någon äter bara potatis och skinksås, nån annan älskar rödbetorna och blomkålen. En annan äter bara majs och smör... det finns en kombination för alla!


Skink- och paprikasås
Smält smör i en kastrull. Häll i ½-1 dl vetemjöl. Tillsätt mjölk, lite i taget, och rör tills bottenredningen har löst upp sig. Späd med mjölk till det är lagom mängd och konsistens - ca 5-6 dl ungefär. Tärna en röd paprika och någon typ av rökt skinka, bogfläsk (gärna med god sälta) och låt det sjuda med såsen i några minuter. Smaka av med peppar och ev salt. Fläsket gör anrättningen såpass salt att det oftast inte behövs.

Servera potatisen och grönsakerna med salt och smör (Bregott är favoriten hos oss). Åh!


Inläggningar
Rödbetor med ingefärstärningar - hela eller i skivor är en fröjd att ha i kylskåpet inför höstens pytt-i-pannor! Finns massor av recept på nätet och har dessvärre ingen egen favorit. Brukar faktiskt få nån burk då och då av min bullbakande mamma...

måndag 3 augusti 2009

Lukullisk fisksoppa...

Ja, jag fick också slå upp ordet 'lukullisk' första gången jag såg det (tack, kompis JT för att du utökade mitt ordförråd med ett skojigt och användbart ord!) - det betyder utsökt, delikat, mycket välsmakande mm enl. synonymer.se.

Pappa Bagaren hade kommit hem med ett fantastiskt bröd, helt ekologiskt, grovt med russin, hasselnötter och fikon (önskar jag hade receptet) och då var ju middagsvalet helt enkelt färdigt: soppa! Först tittade jag på det stora, härliga, kritvita blomkålshuvudet som låg och väntade på köksbänken, men när jag tittade på Pappa Bagaren blev det - No, no! Blomkålen blev liggandes till förmån för ett paket torsk och en påse räkor med skal från frysen... mmm, det är ju inte så dumt det heller.

Men, hur laga fisksoppa utan vitt vin? Jag lagar ofta soppa och gärna på havets läckerheter, men då finns det alltid vitt vin hemma.. så icke idag. Vi provar ändå, tänkte jag och, faktiskt, det gick hur bra som helst. Lilla E slurpade i sig soppan, petade i sig räkorna med god aptit, men lämnade torsken till glupska föräldrar och tog för sig av den på de nyplockade hallonen nykokta hallonkrämen. Det var en stundens ingivelse - hallon på väg hem från dagis, Lilla E ropade -Käm! varpå det blev en Zazzanäve hallon som till slut i alla fall blev några deciliter kräm.
Till nattmål, precis innan läggdags ropar Lilla E över hela köket: - Fisk oppa, jag ha!... men då var den faktiskt redan slut, men det var väl ett gott betyg från en 2-åring!?
Fisksoppa
fisk - vi hade ett torskblock, men det går ju att ta precis vad som helst och hur mycket som helst
räkor med skal - mängd efter smak och plånbok ca200-300 g bör det nog vara för att skalen ska kunna kokas så det blir lite smak på det hela
vatten
2-3 fiskbuljongtärningar
15 cm av det gröna på purjolöken
1 vitlöksklyfta
½-1 tsk senap - gärna en sötare och starkare variant (själv använde jag honungssenap)
ca 1 dl hackad dill
2-3 msk mjöl
½-1 dl grädde
salt, peppar
Skala räkorna och lägg skalen i en gryta. Häll på vatten så att det precis/knappt täcker. Koka upp och låt koka några minuter. Sila av räkskalen och gör inte som jag gjorde en gång... hällde avkoket i vasken, ungefär som pastavattnet... Sila av räkskalen och ta till vara på buljongen!!
Fyll upp med vatten tills det blir ca 1 liter vätska. Lägg i 2 buljongtärningar, dill, en pressad vitlöksklyfta, den grovhackade purjolöken och senap. Låt koka några minuter, smaka av med salt och peppar och ev mer fiskbuljong (jag hade i lite till, kanske en tredjdel av en tärning).
Blanda ut mjölet i grädden till en redning. Häll den sakta över soppan under omrörning och låt sjuda i 3 min. Till sist - lägg i fisken i bitar (storlek efter smak) och räkorna. Ska du servera soppan i tallrikar kan du spara några räkor till dekoration. Nu får soppan absolut inte koka mer utan bara vara så varm att fisken stannar men inte blir seg - provsmaka! Ge dig inte förrän du tycker själv att det är jättegott. Smaka av med ev. mer salt/peppar/grädde/senap tills smaken är lukullisk!
Servera gärna med ett bröd och färskost.

fredag 31 juli 2009

Recyklad makaronilåda... eller snarare gnoccilåda

Miljö och hållbar utveckling var ordet, eller orden som har präglat svenskt tankesätt och politik under några år. Hur är det då med matrecyklingen, eller att använda allt man lagar? Under inlägget VM i rester hittar du hela kedjan av mat och matrester som fick ny kostym under några dagar i juli.

En av dessa kostymer blev en makaronilåda. Genom att göra lite mer pasta än vad som behövdes dagen innan, blev det så pass mycket över att det skulle räcka om man tillförde lite fler ingredienser och gjorde något annat. Frukostens överblivna baconskivor fungerade som sovel och smaksättning - Voilà!

Gnoccilåda på rester
Så mycket gnocci, eller alla pasta du har kvar i kylen från flera middagar
Bacon - ett paket 140 g eller rester från frukosten.
Lök för den som vill, men då tar det mer tid för den behöver fräsas innan allt blandas ihop och ställs i ugnen.
3-4 ägg
4-6 dl mjölk
salt och grovmalen svartpeppar
ca 2 dl riven ost

Vår gnocci fick ligga kvar i den ugnsfasta form som den serverades i dagen innan (diskbesparande är också miljöbesparande så länge det sker inom hygienskt godtagbara ramar...). Den färdigstekta baconen klipptes (yes, med sax, för då slipper man diska en skärbräda :-) ned i gnoccin. Om man vill fräsa upp ½-1 lök och lägga i tillsammans med baconen kan man göra det. Krydda med grovmalen svartpeppar efter smak. Då baconen är salt i sig, är det inte säkert att man behöver tillföra så mycket salt. Jag brukar göra det i äggblandningen, eftesom det oftast är den som behöver saltas. Då kan man smaka av blandningen innan man häller över den i formen.

Till min recyklade gnoccilåda tog jag 4 dl mjölk, eftersom det var allt som fanns kvar i paketet..., och 4 ägg, för då stelnar det fortare än om man har en vanlig makaronilådsblandning med 3 ägg och 6 dl mjölk. Det ska nästan precis täcka pastan. Häll över riven ost och gratinera i 175 grader i ca 45 min. Osten ska bli gyllengul och det ska puttra lite i kanterna av formen då den är klar.

Servera med en frasig sallad och/eller (ännu godare) saftiga finrivna morötter och ketchup.

Pastasalladen som recyklades!

En vanlig sketen onsdag mitt i semestern uppenbarades en grillkväll. Pastasallad blev det givna svaret på grilltilltugget. MYCKET pasta kokades. Hälften "kryddades" med smör (till barnen) och hälften gjordes till en pastasallad. Pastan fick sedan ett nytt liv dagen efter i form av nya maträtter (se VM i rester)

Gnoccisallad med äppelmynta
(4 vuxna och 4 barn i två dagar)
1 kg gnocci (kokas)
1 vitlöksklyfta
citronolivolja (vanlig olivolja fungerar också, men då kan det vara gott att ha citronmeliss i salladen också för att få till friskheten som citrussmaken ger)
Några knippen färsk äppelmynta (finns i min trädgård - vit- och grönbrokig myntasort med lätt äppelsmak)
fetaost
färsk spenat
salladslök (eller vitlöksgräslök om man har/får tag på det)
flingsalt

Koka pastan enligt förpackningen. Ta undan hälften till barnen. Låt resten av pastan förbli varm när du häller, klipper eller strör över alla ingredienser. Den färska myntan och citronmeliss, om man har i det, blir lätt grå om den blir för varm, så den är bäst att blanda i sist, precis innan servering. Man kan även ha i lite, lite äppelcidervinäger om det inte är tillräcklig "piff" i smaken. Ofta går det åt mer salt än man tänker sig, men prova lite i taget.

Dagen efter blev resterna av barnpastan basen i en makaroni- eller snarare gnoccilåda. Resterna från pastasalladen blev till smarrig picnicmat (se VM i rester och Recyklad makaronilåda).

VM i rester

Gäster, sommar, grillning, picnic, nöjesparksbesök.... you name it! Hur underlätta mathållningen med mycket folk och mycket aktiviteter?

I denna recyklade tid är det få som pratar om hur och framför allt ATT man ska ta tillvara på rester och inte bara slänga, även om ex. pastan inte räcker till hela familjen en måltid till. En miljöchef på ett större åkeri menade att en av de viktigaste miljöåtgärderna gemene man kunde bidra med är att äta upp all mat som produceras. Mat och i synnerhet köttproduktion är mycket miljökrävande och kan minimeras genom att "svinnet" minimeras.

Handen på hjärtat: Hur många gånger har du slängt pasta med motiveringen att "det kostar ju nästan ingenting"? Yepp, jag har gjort det! Många gånger!

Åter till mitt många-matgäster-flera-rätter-på-en-gång-tids-och-miljöspartips:
Middag dag 1: pasta och korv
Frukost dag 2: ägg och bacon
Lunch dag 2: pic nic med pasta och korv
Lunch dag 2: makaronilåda med restmakaroner och restbacon
Mellanmål dag 2: äppelkräm av överblivna två-betts-äpplen


Middag för fyra vuxna och fyra barn
ca 1,5 kg - kryddkorvar av olika slag till de vuxna och ett paket barngrillkorv, typ Lithells Hots
1 kg pasta (vi hade gnocci)
sallad
lite olika såser på burk och tub, ketchup mm

Pastan delades i två delar - en med bara smör på till barnen och en som gjordes till en schysst pastasallad (se Pastasalladen som recyklades). Alla korvar grillades, även om det lätt skulle kunna räcka till en familj till.

Pic nic-mat
Ena familjen åkte dagen efter till det stora nöjesfältet och skickades med
2 lådor med pastasallad och skivade kryddkorvar och det av den vanliga sallades som inte var tomat eller annat sladdrigt till de vuxna.
2 påsar med "barnpasta". I dessa påsar lades frusna köpeköttbullar som gör att pastan håller sig sval ett tag utan kylklampar.

Föräldrarna kunde med lätthet inta korv-och-pasta-salladen med medhavd plastgaffel och barnen pillade i sig gnocci och köttbullar direkt från påsen! Smidigt som attans - snabbt, okladdigt (om man inte käller ketchup i påsen, vilket inte är att rekommendera...) och uppskattat.

Lunchmat hemma
Den hemmavarande familjen tog tillvara resterna av barnpastan (som inte hade räckt till hela familjen om man skulle värma den som den var... vilket inte heller brukar vara så jättesmaskigt). Det blev en alldeles utmärkt macaronilåda efter tillskott av ägg, mjölk och ost (se Recyklad makaronilåda).

Mellanmål
Till mellanmål den andra dagen samlades alla småbarnens halvtuggade äpplen in, tuggytan skars av och de ymniga resterna blev till en äppelkräm.

Sensmoral:
Vi behöver inte slänga så mycket som vi oftast gör.
Det är inte snåljåpsvarning på att ta tillvara rester, utan en ytterst medveten och aktiv miljöhandling!

måndag 20 juli 2009

Svärmors smaskiga sparrisomelett med renskav och potatismos

Sommarsemester och besök hos en den ene och en den andre har gjort att bloggaren har slagit ned på takten i vilken recepten har slungats ut i cyberrymden.
Dagens måltid hos svärföräldrarna förtjänar definitivt en sida i bloggen... Sparrisomelett med renskav, hemlagat potatismos och lingonsylt... norrländskt så det förslår!

Sparrisomelett à la Pajala
5 ägg
lite vatten
salt och torkad basilika
smör att steka i
färsk basilika (några knippen)
1-1½ dl riven ost (vi hade edamer, men det går ju att ha vilken som helst, beroende på vilken karaktär man vill ha på omeletten)
1 glasburk vit sparris

Rör slarvigt ihop ägg och vatten - gulan och vitan ska inte vara helt ihopblandade. Smaka av med salt och torkad basilika. Smält smöret i en stekpanna. Häll i äggblandingen med plattan på medelstark värme. När äggen börjar stelna, sänk värmen, häll över klippt, färsk basilika, lägg på sparris i bitar och strö rikligt med ost över. Lägg på ett lock och låt puttra tills äggen har stelnat och osten har smält. Vik omeletten på mitten och servera.

Renskavsgryta
renskav
lök
salt och svartpeppar
vatten
turkisk yoghurt
mjöl och mjölk till en toppredning

Fräs renskav och lök på medelstark värme. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll på lite vatten och låt puttra på svag värme i ca 15 min. Blanda i lite turkisk yoghurt (eller crème fraiche), blanda mjöl och mjölk, häll i grytan och puttra i några minuter till.
Servera med potatismos, lingonsylt och kokta morotsstavar.

torsdag 9 juli 2009

Matfunderingar... kring socker och kolhydrater

Funderar just nu mycket på vilken typ av kost som är den rätta och riktiga... Har läst Annika Dahlqvists rön om att fett är bra, så länge man utesluter kolhydrater och tillsatser (se hennes blogg). Har också läst om sockerberoende och hur även snabba kolhydrater fungerar som en "sil" för "sockerdruggies"("Sockerbomben" av Bitten Johansson och Pia Nordström). Samt kollat upp hur snabbt olika livsmedel omvandlas till blodsocker genom att googla om GI och bläddra i "GI i praktiken" av Ola Lauritzon.

Ska man välja viktväktarmodellen med kalorisnål mat? Mat med lågt GI eller rent av den smått extrema LCHF där allt som inte är fett och protein nästan är av ondo? Har testat en light-variant på LCHF (dvs jag har fuskat lite emellanåt) och kommit fram till att jag mår betydligt bättre på kött, grönsaker och fett än på lite av varje à la viktväktarna. Min slutsats har varit, efter blott två veckors prov, att jag gärna lever utan mjölprodukter.

Nästa fundering handlar om vad vi stoppar i våra barn... OM det nu är så att de snabba kolhydraterna (ex. pasta, vitt bröd, potatis, socker) triggar igång insulinet med full kraft för att sedan dala som solen vid ekvatorn någon timme senare, innebär det att våra barn som ex. äter cornflakes till frukost, pasta till lunch och potatis till kvällsmat samt en banan som mellanmål (eller yoghurt och macka) får ett jojo-humör som t.o.m. skulle avskräcka en pms-kvinna.

Kan vi undvika barnens småkriser i leksaksaffärer och bråd på stan när de blir tonåringar genom att lära dem att äta annan mat? Hur skulle den bra maten kunna bli lite billigare och den dåliga maten lite dyrare? I USA kan ex. en påse äpplen kosta 4-5 dollar, medan en stor påse friterade kycklingvingar bara en dollar... den utvecklingen vill vi verkligen inte ha!!!

Jag funderar vidare!

lördag 27 juni 2009

Superenkel LCHF-rotsaksgratin med bacon

Värsta superenkla rotsaksgratinen à la LCHF (Low Charbohyrdate High Fat-kostråden som Dr Annika Dahlström har blivit så uppskattad och kontroversiell för). Gratinen är gjord på ett schysst halvfabrikat som är såväl dundernyttigt och kalasbilligt... totala kostnaden för måltiden för 4 personer uppgick till ca 45 kr...

LCHF-rotsakgratin
(4 pers)
1 påse (500 g) frusen rotsaksmix (inköpt på Willy's för en dryg tia)
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar och oregano
riven ost (ej mager)

Smörj ugnsfast en form med smör. Lägg i den frusna rotsaksmixen. Krydda med salt, peppar och oregano. Häll över grädden så att det nästa täcker. Eftersom grönsakerna är frusna kommer de att sjunka ihop när de tinat. Rör om någon gång så rotsakerna täcks av grädden. Tillaga i ugn i 225 grader, ca 45-50 min, tills grönsakerna är mjuka. När det återstår 15 min - häll över så mycket riven ost som du känner för som kan få lite färg under slutet av gratineringen.

Servera med en trevlig grönsak och stekt bacon.

För den som inte vill äta enligt LCHF-modellen går det ju utmärkt att byta ut grädden mot ex. Becel 7 % eller någon annan matlagningsgrädde. Bacon var väldigt gott till, men stekt eller grillad kyckling, korv (gärna lite kryddiga korvar), karré, entrecôt eller oxfilé skulle också matcha gratinen.
Smaklig spis!/Zazza

måndag 22 juni 2009

Gunnels gudomliga björnbärspaj...mmm

Här den, äntligen..
Gunnel hälsar:
" Pajen är enkel och snabb att göra och har ofta varit en räddning när det kommit oväntade gäster. Den är god som den är, utan tillbehör."

Gunnels gudomliga björnbärspaj
Blanda nedanstående ingredienser och tryck ut i en pajform.
150 g margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Blanda sedan nedanstående ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet.
2 dl turkisk yoghurt (orginalreceptet är 2 dl crème fraiche)
½ dl socker
1 ägg
ca 3 dl björnbär

Grädda i 175 grader 30 min.
Avnjut pajen ljummen eller kall.

Själv avnjöt jag pajen både ljumen och kall och föredrog den faktiskt lite ljummen. Kan tänka mig att man kan lägga i allt möjligt som man tycker är gott: ananas (vilket jag tror var originalet till Gunnels recept), kiwi, hallon, blåbär, krusbär, jordgubbar, hallon, vinbär, granatäpple, passionsfrukt... ja, i prinicp vad som helst.

En av mina favoritkakor är hallongrottor, och faktiskt... den här pajen var som en hallongrotta i kollossalformat! :-) Tack, Gunnel, för bidraget till bloggen!
/Zazza